Kuling över Hanö

Upp till 18 m/s blåste det i dag.

Eftersom vi skulle vara kvar på Hanö p.g.a. vindprognosen var det sovmorgon i dag. Alla vaknade dock utvilade vid vanlig väckningstid.

Redan på morgonen blåste det friskt. Vinden ökade under dagen och vågorna utanför piren växte för var timme.

Vi tog en lång promenad ut till Bönsäcken och Engelska kyrkogården.

Bönsäcken, en rullstensås som ständigt omformas av vågorna.

På vägen dit kom ett åskmoln som tangerade Hanö, men som bara gav ifrån sig några droppar regn och en häftig vindby. Det mullrade ut över vattnet.

Efter en vilopaus intill Engelska kyrkogården promenerade vi vidare ända upp till fyren.

Hanö fyr FL (3)W
Östersjöns ljusstarkaste fyr. Lyser ca 24 sjömil.

Vi besökte hembygdsgården och fick goda frasiga våfflor med vispgrädde, sylt och kaffe.

Vi studerade SMHI:s prognos för fredagen och kunde konstatera att vinden skulle öka jämfört med i dag. Hård vind hela dagen med en topp på 19 m/s vid lunch. Det var en nyhet.

Det innebar att PerMonick kommer att stanna i hamn ytterligare en dag. Därmed kunde inte tidplanen hållas och gastarna Eva-Charlotte & Christer fick börja studera färjans tidtabell.

Båtarna vid den yttre piren blir med jämna mellanrum helt överspolade av överbrytande sjö. Vår placering är betydligt bättre.

Väl nere i hamnen fick vi höra att färjan skulle fortsätta gå i dag, men kanske inte enligt tidtabell. Vi kunde läsa att både Gotlandsbåten och Ölandsbåten ställt in turerna.

Beslutet blev då enkelt. Det var bara för gastarna att packa ihop sina grejer och ställa sig i kön till färjan.

Det har varit trevliga dagar från Ystad till Hanö med många skratt och diskussioner blandat med natur- och kulturupplevelser. Tack för det Eva-Charlotte och Christer!

Byvägen upp till hembygdsgården och ända upp till fyren.

Kl 18 gick undertecknad på det föredrag i hembygdsgårdens regi som handlade om hur 10.000 sjömän ur Engelska flottan upprättade en handelsstation på Hanö, samtidigt som Sverige och Storbritannien var i krig! Ett väldigt intressant föredrag som dock var lite väl långt (1 tim 45 min) för min smak.

Nu blir det alltså ytterligare en dag på Hanö innan jag fortsätter över Hanöbukten till Blekinge skärgård. I Kalmar kliver Monica ombord igen, men dit är det några sjömil och dagar.

Nu blir det att koja i en båt som gungar, rycker och guppar samtidigt som fall slamrar i master runt omkring, vinden ylar i riggarna , det knakar i förtöjningslinorna och bruset från sjön som bryter utanför vågbrytarna ligger som en ständig ljudmatta i bakgrunden.

Strax efter denna inspelning gjordes gick ett lastfartyg förbi, på väg till Mörrums Bruk.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Kuling över Hanö”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s