Om

Välkommen till min blogg ”PerMonick”.

Bakgrund

Under sommaren 2018 berättade jag om vår resa via Göta Kanal, Trollhätte kanal, Göta älv till Göteborg och vidare runt Skåne och upp utmed ostkusten tillbaka i hemmahamnen i Oxelösund.

Under sommaren 2019 seglade jag norrut. Seglingen kallade jag ”Höga kusten”. Seglingen startade i mitten av juni och pågick i 75 dagar till slutet av augusti. Vi seglade upp till Örnsköldsvik. På hemvägen rundade vi Ålands östra sida.

Sommaren 2020 gick färden söderut, från Oxelösund till Ystad. Tanken var att göra ett eller ett par strandhugg på Bornholm, men i dessa coronatider gick det såklart inte.

Sommaren 2021 slussade vi genom Göta Kanal är med början i Mem den 11 juni (under beställningssäsongen). Efter Vänern och Trollhätte kanal och midsommarfirande i Göteborg seglade vi norrut från Göteborg, upp till Strömstad. Hemfärden gick via Syd Koster och Väderöarna runt Skåne och vidare tillbaka till Oxelösund.

Sommaren 2022 seglade vi via Mälaren, runt norra Åland, till Åbo, Helsingfors, Mariehamn och tillbaka via Norrtälje, Svenska Högarna och Sandhamn. Nära 1.000 sjömil blev det.

Mål med bloggen

Ett gäng vänner var besättning under de olika etapperna sommaren 2018. Det var så lyckat att konceptet upprepades sommaren 2019, 2020, och 2022

Jag

Jag heter Per Johansson. En ekonom som tagit ut pension några år i förtid. Jag är nu 65+. Det betyder att jag suttit i en segelbåt varje sommar de senaste 60 åren! När jag inte seglar cyklar jag gärna på min racer i lopp som Halvvättern. Vintertid har jag på senare år ägnat mig åt längdskidåkning. Jag har åkt hela Vasaloppsspåret, fast uppdelat på fyra år! (Kortvasan+3xStafettvasan).

Jag är sambo med Monica, som varit med och seglat på större delen av seglingarna.

Per Johansson