Om

Välkommen till min blogg ”PerMonick”.

Bakgrund

Under sommaren 2018 berättade jag om vår resa via Göta Kanal, Trollhätte kanal, Göta älv till Göteborg och vidare runt Skåne och upp utmed ostkusten tillbaka i hemmahamnen i Oxelösund.

Under sommaren 2019 seglade jag norrut. Seglingen kallade jag ”Höga kusten”. Seglingen startade i mitten av juni och pågick i 75 dagar till slutet av augusti. Vi seglade upp till Örnsköldsvik. På hemvägen rundade vi Ålands östra sida.

Sommaren 2020 gick färden söderut, från Oxelösund till Ystad. Tanken var att göra ett eller ett par strandhugg på Bornholm, men i dessa coronatider gick det såklart inte.

Sommaren 2021 slussade vi genom Göta Kanal är med början i Mem den 11 juni (under beställningssäsongen). Efter Vänern och Trollhätte kanal och midsommarfirande i Göteborg seglade vi norrut från Göteborg, upp till Strömstad. Hemfärden gick via Syd Koster och Väderöarna runt Skåne och vidare tillbaka till Oxelösund.

Inför sommaren 2022 tampas Sverige och världen fortfarande med Covid-19. När detta skrivs, i januari 2022, är smittotalen skyhöga. Förhoppningsvis lugnar det ner sig till sommaren så gränserna öppnas och vi kan fullfölja planen att segla runt Åland, till Åbo vända i Helsingfors.

Mål med bloggen

Ett gäng vänner var besättning under de olika etapperna sommaren 2018. Det var så lyckat att konceptet upprepades sommaren 2019, 2020 och 2021.  Nu får vi se om de vill segla i år igen… Den här bloggen är första hand tänkt som en informationskanal för dessa vänner, men alla andra som är intresserade får naturligtvis följa bloggen.

Jag

Jag heter Per Johansson. En ekonom som tagit ut pension några år i förtid. Jag är nu 66 år. Det betyder att jag suttit i en segelbåt varje sommar de senaste 58 åren! När jag inte seglar cyklar jag gärna på min racer i lopp som Halvvättern. Vintertid har jag på senare år ägnat mig åt längdskidåkning. Jag har åkt hela Vasaloppsspåret, fast uppdelat på fyra år! (Kortvasan+3xStafettvasan).

Jag är sambo med Monica, som varit med och seglat på större delen av seglingarna.

Per Johansson