Fungerar nödknappen?

Nyheten för dagen

När man köper en mobiltelefon är det självklart att man kopplar den till ett abonnemang och ett sms -kort.

På samma sätt borde det vara självklart att när man köper en VHF-radio så ska man koppla den till ett abonnemang hos Post- och Telestyrelsen (MMSI-numret) och en GPS-mottagare (inbyggd eller en fristående plotter).

När du köper mobilen får du garanterat frågan om abonnemang. När du köper en VHF-radio är det inte troligt att frågan om MMSI-nummer kommer upp.

Båttillbehörsbranschen behöver skärpa sig.

Tydligen finns det mängder med sålda VHF-apparater med en Distress Alert knapp där MMSI-numret inte är inskrivet i apparaten. Det här påminde Dagens Båtliv om redan år 2015. Men problemet har bara ökat.

VHF-radion måste dessutom få koordinaterna någonstans ifrån. På nyare apparater är det inbyggt, annars är det vanligt att man kopplar ihop VHF:en med plottern.

Fullmåne

Det var en stilig fullmåne som speglade sig i havet utanför Smygehuk kväll.

I morgon blir det sista seglingsdagen för Malte. Sträckan blir Smygehuk – Ystad. Därmed har Malte denna säsong avverkat hela Göta kanal inklusive Vättern och Vänern samt Göta älv med Trollhätteslussarna samt sträckan Strömstad – Ystad med landstigningar på Kosteröarna och Väderöarna. Lägg därtill tidigare års seglingar så är (med några små luckor) sträckan Ystad – Örnsköldsvik avbockad! Det är inte ens så vanligt att mångåriga seglare har dessa sträckor på sin meritlista.

Så i morgon hoppas vi på förliga vindar på 5-7 m/s!

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s