Hudiksvall har en lång historia och ny etapp

Den ursprungliga tätorten låg vid Lillsjön, som har åförbindelse med havet. Vid den tiden var det sannolikt möjligt att med båt ta sig ut i havet. Där grundades staden Hudiksvall år 1582. Numera finns bara några få spår efter den bebyggelsen – bl.a. efter en kyrkobyggnad.

I början av 1600-talet flyttades staden till det nya, nuvarande, läget. Staden eldhärjades vid fem tillfällen mellan år 1670 och 1879. Den mest omfattande eldsvådan inträffade år 1721 då ryssarna brände ner stora delar av staden. (Nyköping brändes ner den 24 juli 1719 i samma kampanj).

Sjöbodarna

År 1888 byggde staden upp fyra hus, vardera innehållande tio ”bodar”. Detta som kompensation för att fiskarnas bodar togs bort i samband med ombyggnad av hamnen.

Numera går järnvägen rakt genom staden, och t.o.m. under ett hotell.

Start etapp 5

I dag tackade vi Malte för trevlig samvaro och utmärkta rorsmansprestationer. Malte återkommer som gast om ca 1,5 veckor. Vi hoppas att det då är lite mer normala sommartemperaturer och att det inte är lika mycket regn och kryss på dagordningen.

Nästa etappmål är Härnösand, om en knapp vecka. Det är ”porten till Höga Kusten”.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s