Till allra sydligaste delen av Bohuslän

Skärhamn – Öckerö

Strax utanför Göteborg

Undertecknad gruvade sig lite inför avfärden i dag. Det blåste 3-4 m/s från sydväst i hamnen. Det är en trång gästhamn. Rakt bakom oss hade vi bara en båtbredd tillgodo till akterlinorna på tiotalet båtar. Vinden skulle ofelbart blåsa oss ner på båtarna innan vi fått styrfart när vi backade ut från vår plats.

Moringlinan är inte till nån hjälp (som ett ankare eller boj), tvärtom. Man måste ha tålamod och vänta medan den sjunker under propeller, roder och köl innan man lägger i backen.

Som tur var gav sig en stor båt från Schweiz av före oss. Eftersom den båten låg i lovart om oss var det mycket enklare att backa ut från den därifrån. Vi var snabbt framme och förhalade (=förflyttade ) PerMonick till den lediga platsen. Phuu!

Efter några smala och slingriga passager kunde vi stänga av motorn och börja segla.

Vinden pendlade mellan 8 och 11 m/s. Vi såg att dyningen ökat under natten och bröt i höga kaskader av skum vid de yttre skären. Så vi tog oss inomskärs i slingrande leder ända fram till Marstrands-fjorden. Där öppnade sig horisonten och dyningen gick in. Då hade dock vinden avtagit till mellan 5 och 8 m/s så de två reven vi hade tagit in i storen kändes som två för mycket. I efterhand så hade ett rev varit lagom i den vind vi hade de första 1,5 timmarna. Därefter behövdes inget rev.

Vi tog ner seglen genom passagen genom Marstrand. Det var säkert tre gånger så många båtar och folk nu jämfört med för en vecka sedan, då vi övernattade i hamnen. Efter Marstrand åter en smal led fram till Bredvik där vi hissade seglen igen.

Vi kunde sträcka hela vägen öster om Björkö, ända fram till där färjorna till Öckerö och Hanö kör pendeltrafik.

Som natthamn valde vi den lilla fina Nimbus gästhamn.

Promenaden var skön eftersom vi var rätt frusna efter dagens segling. Samtidigt blev det ett markant väderomslag. Från kyligt väder till högsommarvärme på en halvtimm!

Malte hjälpe fiskebåten Stella Nova från Danmark (50 meter lång) att landa mjukt mot kajen.

Det ligger ett stort varv på Öckerö. Just nu ligger ett stort segelfartyg på slipen och ytterligare två vid väntkajen.

Kvällen avslutades med EM-final i fotboll

Italien vann och det är lugnt i gästhamnen.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s