Smögen plus naturhamn

Kvällsbild från Hunnebostrand

Egentligen borde man poängsätta serviceanläggningarna man kommer till. Hunnebostrand skulle då få fem stjärnor av fem möjliga. Gott om toaletter och duschar, rent och snyggt och duschar som fungerar – dvs området där man hängt kläderna är torrt även efter man duschat! Det är inte alla anläggningar som klarar den senare punkten.

Efter frukost kom vi iväg 09:40. Snabbt var vi inne i den fina Sotekanalen. Vi var tre segelbåtar på rad och slussvakten öppnade med samma precision som de brukar göra i Göta kanal, dvs lagom man kommer fram till bron.

Början på kanalen, från norr.

Efter kanalen slingrar sig leden mellan de röda granitöarna till Smögenbron. Vi hade fått tips om en vacker väg/led som kallas Sunnepinan. vi tyckte dock den såg alltför spännande ut, så vi följde den officiella leden.

Säkert en vacker men nervpåfrestande led med segelbåt…

Vi gick in betydligt längre på Smögenbryggan denna gång. Det fanns många lediga platser. Vi såg till att ha en båt på vår läsida när vi valde plats. Då är det ingen risk att båten lägger sig på tvären om det strular med moringlinan. Allt gick väl och vi kunde ta en promenad på bryggan och långt ut på klipporna. .

Finns en snitslad led att följa ut till de yttersta klipporna med fin utsikt.

Efter kaffe och glass (glassvåffla för vissa) åkte vi vidare. Dagavgiften var överkomlig på Smögen. 0,00 kr var priset!

Nu hade vinden vridit och vi kunde segla ut från Smögen. Efter ön Remmen girade vi styrbord till en SSO kurs. Det var dikt bidevind 3-4 m/s. Det var måttlig dyning så vi lyckade få upp farten till ca 3,5 knop. Vi tog vara på varje vindvridning och lyckades gå fria för Dragskärs utgrundning. Två seglare bakom oss var tvungna att kryssa och försvann akteröver.

En segelskuta och en fiskebåt körde förbi oss.

Dagens natthamn fick bli Brandskär. En lite snirklig infart till en plats bakom en ö mitt i viken. Det skulle finnas ensmärken/frimärken, men de vita fläckarna skulle behöva bättras på. Men vi kom in till en bra plats.

Lugnt och fint i viken.
Soligt och alldeles lagom varmt i den svaga vinden.
Rikligt med öglor fanns det i berget. Tack för det HAK!

Det var 20 grader i vattnet och bara en manet i sikte. Såklart vi badade. Salthalten överraskar oss fortfarande, inbitna ostkustseglare som vi är.

Fin köttbit med fint vin avrundade dagen.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

2 reaktioner till “Smögen plus naturhamn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s