Sjöräddningen rycker ut!

Under natten till onsdagen ösregnade det under några timmar. Men på morgonen (när vi vaknade) sken solen igen.

Plötsligt dök Sjöräddningens räddningsbåt Rescue Leif Johansson upp alldeles intill oss.

Med en elegant manöver bogserades motorbåten sidledes ut från bryggan.

Tydligen hade grannbåten, en motorbåt, problem med motorn. Är man medlem i Sjöräddningssällskapet kan man få bogsering utan någon kostnad även om det ”bara” gäller motorfel, bränslebrist, lina i propellern osv. Det är en billig försäkring.

Klippor, överallt klippor

Klippor i oändlig variation.

Att färdas genom Fjällbackas övärld är en kavalkad av välslipade granitklippor. Den ena ön högre än den andra. Vissa klippor reser sig lodrätt ut vattnet, med bråddjupt vatten intill.

Motorsegling

Vinden blåser envist från sydväst. I dag 5-9 m/s. Farleden ringlar sig i huvudsak söderut. Det gjorde att vi vissa sträckor kunde rulla ut genuan och stänga av motorn. Utanför Valön gick det in dyning som studsade på öarna och kom ut till oss i farleden. Där använde vi genuan som stagsegel och gick för motor.

Hamburgsund

Båtkyrkogård

Vi tuffade igenom Hamburgsund och noterade att det nu låg fem båtar i den gästhamn vi låg ensamma i för en vecka sedan. Sundet kändes betydligt längre än som vi mindes det från förra veckan.

Naturligtvis var vi tvungna att väja för färjan. Den vajern vill man inte köra in i!

Strax söder om sundet ligger fyra vrak. Några som tyckte det var billigare att dumpa sin gamla båt än att hugga upp den.

Hunnebostrand

Glöm inte att kolla var vi håller hus via appen MarineTraffic. Vi kommer nästan alltid ihåg att aktivera vår ”snik-AIS”.

Hunnebostrand har en mycket bra och välskyddad gästhamn. Förtöjning vid boj, moringlina, långsides eller mellan bommar efter tycke och smak. Och beroende på vad som är ledigt. Vi kom in strax före lunch, då fanns det platser överallt.

Efter lunch promenad till Udden där det finns en skulpturpark. Vi tog oss ända upp på toppen och fick som belöning en milsvid utsikt över skärgården.

Förr i tiden – innan man började bryta granit där – var det faktiskt en udde. Berget var perfekt placerat för brytning och lastning på båt. Dessutom var kvaliteten på graniten utmärkt. Sten från Udden finns på många kända byggnader. T.ex. de fyra granitpelarna på universitetet i Göteborg. Brytning började ca år 1885 och pågick till år 1968.
Reflexer i ett konstverk.

Minnessten

Nere vid hamnen finns ett konstverk som minner om stenbrytningstiden. Titta och studera den om du har vägarna förbi!

Ett konstverk om ett hantverk.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s