Kryss i frisk vind, igen

Från Hudiksvall till Hornslandsudden (12 M) hade vi mest halvvind. D v s väldigt bekväm segling. Trots att det var lite kyligt så blev det inte kallt.

Men vid udden mötte en lång sugande dyning, uppblandad med färska vågor av en vind på mellan 7 och 9 m/s. Innan vi kom fram till udden hade vi rullat in några varv på genuan, så båten klarade att hålla 5 knop trots den mötande dyningen. Vindvinkeln var väl inte strålande, gick bäst vid drygt 40 grader. Skulle tro att båten går bäst med full stor och lite inrullad genua på vindar upp mot 10. Sen får man ta första revet i storen. Från udden till Kuggören är distansen ca 9 M.

Trots farten gjorde den lite risiga vindvinkeln och dyningen att det var en seg kryss upp mot Kuggören. Det är i princip öppet hav där ute. När vinden avtog till 4-5 så fick motorn hjälpa till. Då hade vi drygt 2M kvar till Kuggören.

Just som vi kommer upp till inloppet ökar vinden och dyningen blir besvärligare då den svingar sig in runt en udde. Vi höll tummarna för att SXK-bojen skulle vara ledig men var samtidigt oroliga för att det ska gunga för mycket där den ligger.

Men bojen ligger ledig och tillräckligt skyddad för både nordanvind och dyning

Tyvärr finns det inga gästplatser i den inre viken. Det vimlar däremot av fd fiskebodar som numera är sommarstugor.

Det finns en möjlig hamnplats mittemot alla stugor – det är de lokala småfiskarnas brygga. Två båtar som kom efter oss lade sig vid den bryggan.

I skrivande stund har vinden avtagit till 0,5 m/s och vridit till väst. Det gör att båten nu lagt sig tvärs de spillror av dyningen som letar sig in till bojen. Vi håller tummarna för att vinden vrider igen, annars blir det en gungande natt…

.

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Kryss i frisk vind, igen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s