Gott om plats i kväll på Svenska Högarna

När vi anlände till Svenska Högarna vid lunchtid låg det sju segelbåtar och en motorbåt i gästhamnen. En båt låg med akterförtöjning i SXK-bojen i ”yttre hamnen”, som är den långa smala tarm man kan våga sig in i. Övriga låg utanför, med nära nog öppet hav i aktern.

Vi lade till vid den gamla bryggan, strax före SXK-bojen.

Vid 21-tiden har alla lämnat hamnen och en stor motorbåt kommit och lagt sig på Skrubban, en ö utanför Storön. Vid 22-tiden kom en liten motorbåt och lade till i mörkret mitt emot oss vid en klippa.

Svenska Högarna

Vi gick upp redan kl 5 i morse för att segla hit till Svenska Högarna. Vi råkade ut för en ny upplevelse när stävankaret skulle upp. Ankarlina hade lindat ett varv runt en 3-4 meter lång, hyfsat tjock trädstam. Den var tung. Efter en del slit lyckades vi få bort linan och till slut även ankaret från stocken. Det var alltså ingen risk att vi skulle ha draggar den natten…

Dagens etapp.

Alldeles efter start skulle vi passera den stora farleden in till Kapellskär och Stockholm Fyra stora färjor passerade strax före oss. Den sista fick vi väja för.

Fredlarna

Vilken skärgård vi har! Att få segla genom den i strålande sol i 3 – 4 knop är fantastiskt.

Det var ett fåtal seglare ute denna tidiga timme. Vi passerade Vidinge, Kudoxa och Rödlöga. Efter Rödlöga lämnade vi farleden. Vi rundade Långharan och passerade Ängskär. Vidare seglade vi mellan öarna vid In-Fredel och Ut-Fredel.

Vi såg att det finns fantastiska naturhamnar vid Fredlarna. Men vi hade ju siktet inställt på Högarna, så vi seglade vidare.

Själva fyren.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s