Klämda mellan åskmolnen

Kalmar – Sandvik, 30 sjömil

Klockan 10 lämnade vi Kalmar. Vinden var SV, 6 – 8 m/s, så vi passade på att hissa storen i lä av de stora upplagen av timmer som ligger i handelshamnen.

Väl ute i farleden stängde vi av motorn, rullade ut genuan och siktade på Ölandsbron.

Det var massor av bilar, husbilar och husvagnsekipage som körde över bron. Flest lämnade ön (arbete i morgon kanske?).

Bakom oss, över Kalmar, kom ett stort åskmoln med regn. Det drog norrut men såg ut att sakta lämna Kalmarsund. Efter en halvtimme försvann Kalmar och det mesta av fastlandet till vänster om oss i regnskyar. Vi fick en släng av regnet, så regnställen åkte på.

Lagom som åskmoln nr 1 försvann bortåt Oskarshamn kom ett nytt jagande från Ölandsidan. Det strök utmed Öland men kom alltmer ut över sundet. Det åskade en del och det började blåsa. Vinden ökade ganska hastigt upp till drygt 11 m/s och vågorna började växa till sig.

Vi hade en djup slör och loggade stadigt över 6 knop. Vi toppade på 7,1 knop när vinden tryckte på lite extra samtidigt som vi hade nedförsbacke i en våg.

Vi passade på att käka medhavd Grekisk sallad när vinden under en period avtog lite. Då kunde autopiloten styra medan vi åt. När vinden var byig och gick över 10 m/s hade autopiloten svårt att hänga med och båten ormade sig fram.

Orolig hamn vid vindar mellan SW och NW.

Vi valde att lägga oss vid flytbryggan, trots att vinden låg på. De båtar som valt att ligga mot kajen (på boj eller sidledes) ligger mer i vindlä, men de gungar ordentligt av dyningen som smiter in genom piröppningen.

Det var tidvis ganska häftiga molnformationer som drog genom Kalmarsund.

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s