En lördag i Kalmar

På nätet hittar man flera olika stadsvandringarna man kan göra i Kalmar. Vi valde ”Promenad i befästningsstaden” och gick nästan hela rundan.

På 1600-talet flyttade man staden från området väster om slottet till ön Kvarnholmen. Anledningen var att det skulle bli lättare att försvara staden.

Karta från år 1691.

Den nya staden försågs med en försvarsmur runt hela ön/staden. Mot öster och hamnen kan man se hur befästningen såg ut. På den tiden var det vatten utanför muren, så hela nuvarande parkering och köpcentrat Baronen består av fyllnadsmassor och enstaka grund och öar.

Kvarnholmen som den ser ut i dag.

Så småningom revs muren då den inte längre fyllde nån funktion och staden behövde växa. Nu är delar av muren uppbyggd på olika platser.

Förra sommaren pågick ett stort arbete utanpå den stenpir som går från landfästet vid kallbadhuset och ända ut till gamla lotsutkiken.

Nu kan man beskåda resultatet av detta arbete. Det finns nu en fin gång- och cykelväg , gjuten i betong med räcke, utmed piren. På jämna mellanrum finns det soffor där man kan sitta och njuta av utsikten. På flera platser har man byggt badstegar som dyker rätt ner i Kalmarsund. Mycket snyggt gjort. Rekommenderar ett besök – reservation för när det blåser sydlig kuling dock. Då kanske det är bäst att ha badbyxorna på under promenaden 😂.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

2 reaktioner till “En lördag i Kalmar”

 1. Välkommen tillbaka Monica! Det var lite oroligt att ha skepparn ensam ombord i farvatten där det kan dyka upp vita hajar och farliga sjöjungfrur🙈. Men nu är jag lugn igen 👍

  Gilla

  1. Ja, även fast Per är ”van” skeppare så kan man vara orolig, speciellt för Hajarna…idag har vi endast sett Ålkråkor. 😁
   /Monica

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s