Slör över Kalmarsund

Sandvik – Oskarshamn, 18 sjömil

Dagens rapport från Marine Traffic. Det var inte många kursändringar i dag. Det står ”Oxelösund 22 augusti” överst i rapporten – det är slutdestinationen för årets segling och beräknad ankomst som är registrerad i MarineTraffic-appen.

Den lilla servicebyggnaden på Sandvik är riktigt fin och välstädad. Det uppvägde nästan nattens eländiga gungande. Men bara nästan. Hamnbeskrivningens varning för vindar mellan väst och nordväst skulle behöva kompletteras med fler väderstreck – typ syd till sydväst. I natt blåste det ca 7 i byarna mestadels sydväst. Det fick till följd att en enveten dyning svängde in i gästhamnen. Båten rörde sig ständigt uppåt, nedåt, åt ena sidan, åt andra sidan, framåt och bakåt i oändliga kombinationer!

När undertecknad använde duschen i servicebyggnaden på morgonen rörde den sig oupphörligen – var känslan. Blev nästan illamående!

Efter frukost kom vi iväg klockan 10. Vi fick fin vind från sydväst som gav oss en härlig slör över till fastlandet. Det gick fortfarande en del dyning, men det blåste tillräckligt för att båten skulle gå behagligt stadigt i 5 – 6 knop.

Pigga gasten Monica! I bakgrunden skymtar Blå Jungfrun.

Klockan 13 var vi nästan framme vid inloppet till hamnen, så började det ösregna samtidigt som vinden ökade och vred emot. Vi rullade in genuan och seglade i sakta mak de sista kabellängderna fram till hamnen.

Där slutade det blåsa och regnet upphörde. Solen sken så det nästan ångade om däcket.

Tog ner storen och beslog den. Startade motorn och körde sakta in i hamnen samtidigt som vi satte fendrarna, satte fast förtöjningslinorna och förberedde bojkroken.

Gotlandsbåten kommer in i Oskarshamn ett par gånger per dygn.

Vi passerade färjeterminalen där Gotlandsbåten lägger till och körde in i den inre hamnen.

Den digitala tekniken är knepigt. På den vänstra bilden ser man en liten grundklack intill änden på bryggan på 2,3 meter. På den högra bilden har jag zoomat in lite och plötsligt är det ett större grundområde, där högerkantens djupsiffra ändrats från 3,6 till 2,6. Nu är vårt djupgående bara 1,6 så om siffrorna stämmer och det är medelvattenstånd, så är det lugnt…

Det var skönt att komma in i en totalt lugn hamn. Hamnvärden tog emot och hälsade oss välkomna. Han konstaterade att sommaren börjar lida mot sitt slut och att antalet gästbåtar har halverats på en vecka.

Vi hann ta en liten promenad och komma tillbaka till båten innan himlen öppnade sig och regnet öste ner. Blix och dunder ganska nära flera gånger. Men vi satt lugnt inne i akterkapellet.

Den av regnet rentvättade båten, blir soltorkad.

Strax upphörde regnet och solen värmde trots att det var sen eftermiddag.

Nu blev det promenad upp till torget och besök på ett fik. På hemvägen tog vi vägen via den fina stadsparken och nära resecentrum tillbaka till båten. Oskarshamn har verkligen snyggat till gatumiljön på senare år. Fina cykel och promenadstråk med många bänkar och blomsterarrangemang finns det nu. Och massor av restauranger och glassbarer.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

3 reaktioner till “Slör över Kalmarsund”

  1. Såg nu..det om Dusch å att den ”rörde” på sig !! Hehe fy sjutton !
    🤢😒🥴
    Typ lite el mkt efter ”dyning” urk
    /Nilla

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s