Frisk vind till Hudiksvall

Första revet intaget på storen och halva genuan inrullad. Så fick det bli när vi gick ut från Kråkskär.

I den hamnen ligger man ganska väl skyddad, även vid NNV-vind, trots att viken öppnar mot NV. Dels ligger det några små öar mitt i inloppet dels ligger hamnbryggan i den lilla invikning som finns längst in.

Djupet vid inloppet är strax under 3 meter men inne i viken är det djupare. Det framgår inte av sjökortet där hela viken är mörkblå. (Mörkblå = Djup mellan 0 och 3 meter).

Vinden pressade båten lite mot bryggan, så vi använde förspringet tillsammans med motorn i framläge för att pressa ut aktern från bryggan mot vinden. Funkar elegant. Hade nån sett oss hade de applåderat, men det var helt tomt i byn.

Väl ute vid mynningen mötte halvmeterhöga brytande vågor och en vind på 10 m/s. Segelsättningen var precis lagom och vi kunde kryssa i 4 – 5 knop.

Efter en timmes kryssande började vindmätaren, som även visar kryssvinkel, visa galna värden. Efter en stund visades inga värden alls. Det blir att göra felsökning när vi kommer i hamn.

Leden in mot Hudiksvall smalnar av vid ett avsnitt så vi motorerade en bit. Sen svänger leden västvart, så vi rullade ut en bit av genuan och kunde minska motorpådraget.

Det finns två gästhamnar i Hudik. Vi tog den närmast centrum. De har främst bojar för gäster. Bojarna ligger lite för nära bryggan för att det ska vara optimalt.

200 kr/natten inklusive el, tar båtklubben för gästbåtarna.

Vi hann just få upp akterkapellet då den första regndroppen ramlade ner. Sen har det kommit spridda skurar ut åskmoln mest hela tiden.

Antal gästbåtar i hamnen inkl oss = 1.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

2 reaktioner till “Frisk vind till Hudiksvall”

    1. Nu har det inte riktigt varit glassväder, men det kommer.
      Jo, det är riktig glest med båtar. I dag såg vi 1 stycken – som åkte motor!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s