Kick OFF!

Loftahammar – Häfsö, 12 sjömil. SXK-boj.

Monica pekar och visar att genuan är revad, dvs inte fullt utrullad.

Efter en lugn morgon med ösregn lade vi ut från bryggan kl 10:30. Det blåste lätt och regnet upphörde lagom som vi släppte bryggan. Efter regnet kom vinden. Från 4 m/s ökade den successivt till 10 med några toppar på 12 m/s. Då rullade vi in några varv på genuan. Farten låg stadigt kring 5 knop, men i några byar var vi uppe i 7 knop.

Vi var tvungna att gippa några gånger när vi ginade norr om Aleskär från Knöldjupet. När det blåser över 10 är det en spännande manöver. Det gäller att passa på när båten har bra fart och helst att vinden hämtar andan lite grand samtidigt…

Pang!

Inte bra schackel att använda till kicken!

Med en smäll lossnade plötsligt kicktaljan från fästet i mastfoten. Kicken, som på den här båten är en 4-skuren talja, håller ner bommen så att seglet hålls plant. När det blåser är det ett mycket stort tryck på kicken.

Sedan schackeln med spårskruv brast för några år sedan har jag ”tillfälligt” använt en nyckelschackel. Den har redan lossnat ett par gånger och den här gången blev den så deformerad att den inte kunde användas längre. I reservdelslådan hittade jag nu en vriden schackel. Den lär inte skruva upp sig och var dessutom i en bättre (större) dimension. Den får duga tills vidare.

Vi hade bra fart norrut mot Väderskär.

Solen tittade fram och det blev riktigt somrigt. Men inte många båtar ute. Vi mötte ett par som seglade och en som körde motor.

När vi tagit ner seglen och körde in i arkipelagen väster om Jungfruskär (ett härligt gytter av öar där det alltid finns en plats i lä) bestämde vi att plan A var att fånga SXK-bojen. Plan B att ligga på svaj i en lugn vik och plan C att lägga till vid en ö. Det blåste fortfarande rätt hårt, så vi hoppades på bojen.

Bojen var ledig! Det låg en båt på svaj i en vik intill. Det är antagligen lite mer lä i den viken, så de kanske hade valt bort bojen.

Regnet kom tillbaka och vinden tilltog. Just då kom en seglare som hade gått från Harstena vid lunchtid (såg vi på MarineTraffic). De letade ett tag men gav snart upp. Det skulle de inte ha gjort om de haft ett nytt sjökort – eftersom det var lätt att hitta ett par mycket bra platser bara i närområdet. De gick tillbaka till farleden och körde norrut och hittade tydligen en plats vid Flatvarps fiskekaj.

Både söderut och norrut i dag.

I morgon ska vi segla (hoppas vi) in till Valdemarsvik.

I dag har vi följt rapporteringen från Gävle där stan på flera platser översvämmats pga av häftigt regn. Så mycket har det inte regnat häromkring. Skönt att höra att (gasten & Monicas bror) Malte hade hunnit hem till Ockelbo.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

2 reaktioner till “Kick OFF!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s