Tjust inre skärgård

Västervik – Loftahammar, 20 sjömil

I dag hade vi lyxfrukost på bageriet i Västervik. På vägen till bageriet noterade vi att gästhamnen nu hade öppet! Det visade sig att de har stängt söndag/måndag och öppet övriga dagar.

Nu hade gästhamnen satt ut en skylt om öppettiderna!

Efter frukost seglade vi ut med riktning Loftahammar. Vi valde den inre leden trots att den är ca fyra sjömil längre än utomskärsleden. Det blev en lång plattläns in mellan öarna. Vid Hultö/Björkö gör leden en kraftig gir. Från att seglat på kurs 10 grader (nordnordost) blir gradtalet 135 graders (sydost). Då blev det motvind. Leden är riktigt smal och krokigt med mycket grynnor, så vi får köra motor ca 3 sjömil till Rågödjupet.

Vi rullade vi ut genuan och girade bb till NV kurs mot Djupsundet. Vinden ökade till 6-8 m/s och vi var snart genom sundet och ute på Vivassen. Det är den lilla fjärd där Loftahammar ligger i den norra änden.

Vårtbitaren var på besök på samma fik som oss.

I morgon ska vi ta oss till en naturhamn i området Jungfruskär/Trässö/Häfsö, väster om Väderskär. Eftersom vinden enligt SMHI ska öka till uppåt 17 i byarna på eftermiddagen ska vi välja ankarplats med omsorg!

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s