Med vinden till Spårö

Blankaholm – Spårö, 16 sjömil

Vi blir snabbt omseglade av Linjett 33 nr 130, våra trevliga gästbåtsgrannar, när vi lämnat hamnen i Blankaholm.

Det blåser friskt när vi på ömsom plattläns ömsom halvvind seglar ut till farleden. Vi går norrut med planerad natthamn vid Spårö, söder om Västervik.

Här går det undan på kryssen.

Vi möter några tappra som kryssar söderut mot vinden. Som mest registrerade vindmätaren 13,3 m/s. Det är riktigt friskt.

Själva tänkte vi äta ett mellanmål innan vi kom fram. Vi rullade in genuan för att lugna ner framfarten lite. Men är fortfarande för obekvämt – eller så är vi för bekväma. Maten får vänta en timme tills vi är framme.

Det betydligt lugnare i den lilla viken nedanför Spårö fyr. Det låg två segelbåtar på svaj längre ut men tomt i ”vår” vik. Troligen hade det tidigare legat någon i lagunen, för där utanför var det blåsigt.

Tre motorbåtar är inne och letar plats, men de ger upp pga vindbyarna.

SMHI varnar för friskare vindar om ett par timmar. Jag lägger därför i en 10 kg blyplätt som ”tynge” till stävankaret. Då ligger vi kvar i alla vindar…

Monica kör ett gympapass i blåsten.

Regnet kom lagom till kvällsmaten. Precis som i går kommer det först ett litet regn – efter någon timme börjar det regna på riktigt. Till skillnad mot i går är det ingen åska.

Det är 18 grader i vattnet. Riktigt varmt för årstiden. Men blåsten och regnet gör att inte ens Monica känner sig hågad för ett dopp.

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s