Sista natthamnen på årets långsegling

Valdemarsvik – Harstena, 24 sjömil

Det var svaga vindar med växlande riktning när vi åkte ut genom Valdemarsviken. Så VolvoPentan fick gå förbi Ålö, genom Olsösundet och fram till Flisfjärden. Där stadgade sig vinden och ökade till 3 m/s.

Vi hissade seglen och siktade på Alsundet, mellan Vässlingsö och Långholmen.

Hela området öster om Fångö är mycket vackert. Det är massor av öar men lättnavigerat. Vi passerade Gubbö kupa, som är en ö med bra förtöjningsplatser för alla vindriktningar.

Undertecknad berättade om den gång (år 1975) när familjen Johansson var tvungen att byta natthamn mitt i svarta natten med Seacat:en. ”Nödhamn” blev södra viken på Gubbö kupa. Vi fick ligga på svaj bland flera andra båtar som också överraskats av den hårda nordliga vinden. Vi fick bytas av som ankarvakt hela natten…

Tror att det var en mink som kom simmande mitt framför båten i Alsundet.

På plottern såg vi att Vitesse (med Leif och Maria ombord) seglade ett par sjömil längre ut i skärgården. Vägen de tog var säkert en hemlig led som marinen använder, så den avslöjar jag inte ( 😉 ).

Rätt många passagerare följde med turbåten.
Vi prenumererar på den här platsen!

Vi hade bra vind ända fram till Harstena hamn. Det låg två passagerarbåtar plus en motorbåt i hamnen. Så det var inga problem för oss att ta platsen utmed Elofs båthus.

Så här såg det ut förr i skärgårdarna!

Vi tog en promenad till bageriet där det blev kaffe med kaka. De har fortfarande öppet till kl 18, liksom kiosken i hamnen. På vägen dit fick vi se en fantastiskt fin tvåmastad segeleka, med toppsegel och dubbla fockar, komma länsande genom Harstenasundet.

SMHI hade lovat regn från klockan 17 och det kom ganska punktligt. Några åskknallar hördes.

Hamnen fylldes efterhand med fler gästbåtar. När mörkret kom lade den tionde båten till i hamnen. Restaurangen hade gott om gäster hela kvällen. Förutom gästbåtarna så kom det fastboende och (gissar jag) boende i hyrstugorna.

I morgon planerar vi att ankra upp vid Lundarna (på sydsidan av Bråviken) för lunch.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s