Blåkulla vid horisonten

Figeholm – Stora Vippholmen, 16 sjömil

Blåkulla, eller som ön heter mer formellt Blå Ljungfrun, syns vida omkring vid god sikt.

De första båtarna lämnade hamnen vid halvsju-tiden. Men då hade Monica redan hunnit avverka halva sitt gympapass, som började kl 6!

Vid 9-tiden lämnade vi toatömningsbryggan och gled ut i skärgården. Det var perfekta förhållanden för den leden. 4-6 m/s västlig vind. Vi rullade bara ut halva genuan, så vi fick fri sikt under seglet. Det underlättade när vi slingrade oss genom den trånga leden.

Grönt om SB och rött om BB gäller här.

Klockan 10:45 passerade vi Oskarshamns kärnkraftverk. Numera är det i sjökortet inritat ett förbjudet vattenområde utanför anläggningen. Området sträcker sig en bit utanför de gula markeringsprickarna. För att komma utanför det södra hörnet av skyddsområdet fick vi göra en liten utvikning från vår tänkta rutt.

Kråkelund

När vi passerat Kråkelund var det dax för lunch. Eftersom vinden omväxlande blåste med 2 m/s och med 8 m/s så valde vi att droppa ankaret i sjölä av en ö.

Efter lunchen fin segling igen. Strax var vi framme vid Strupdjupet där leden viker av mot NV. Vinden passade på att vrida ner åt väst så vi kunde sträcka ända fram till Stora Vippholmen.

Området kring Stora Vippholmen är ett populärt område för båtfolket. I det nya sjökortet har Hydrographica varit framme och gjort uppdaterade sjömätningar. Det finns nu väldigt många alternativ för svajankring eller förtöjning mot land. Det finns två SXK-bojar i fladen. Dessa var upptagna och det låg ett par båtar på ankare plus ett par mot land. Men min favoritplats var ledig!

Vid midnatt studerade vi stjärnhimlen för att se några stjärnfall. Det var dax för det årliga stora stjärnfallet ”Perseiderna”. Jo, vi såg några spektakulära stjärnfall, men det var ganska glest emellan dem.

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

3 reaktioner till “Blåkulla vid horisonten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s