Med vinden till Kalmar

Kristianopel- Kalmar, 28,8 sjömil

Grannbåten från Limhamn på väg hemåt.

Vindvridningen lät vänta på sig. Vid halvelva-tiden tröttnade jag på att vänta och puttrade ut i leden för att komma ut på fritt vatten.

Jag hade låtit plottern göra ett förslag till rutt till Kalmar. Den här gången var förslaget ovanligt krokigt. Måste nog ta ett snack med han som programmerat den funktionen! 😂

När jag en kvart senare skulle gira 90 grader BB för att sikta på Kalmar var vinden vänlig nog att börja blåsa från SO.

Dubbla försegel

Gennakern var förberedd att rullas ut och drog fint i den svaga vinden. Efter någon timme kom vinden rakt akterifrån. Då rullade jag ut genuan också och skotade storen mitt på travaren (så den inte skulle störa så mycket).

4-5 knop hela vägen till Kalmar

Ytterligare två båtar hade gått ur hamnen och styrt efter mig mot Kalmar. Det var bra. Det höll kappseglingsjävulen igång. Jag trimmade kontinuerligt seglen, skar upp på djup slör några gånger när vinden vred gynnsamt. Sakta men säkert drog jag ifrån.

Störande moment i ”kappseglingen”

När jag hade tre sjömil kvar till Kalmar kom ett åskmoln drivande från fastlandet. Samtidigt kom det en lastbåt under Ölandsbron på väg åt mitt håll. Det såg ut som om både åskmolnet och lastbåten skulle skulle möta mig i den smalaste passagen utanför lotsbåtshamnen. Mindes förra året då Malte och jag seglade på samma plats och ett åskmoln dök upp som genererade vindar med kulingstyrka.

Snabbt satte jag på mig regnjackan, tog ner och packade ihop gennakern. PerMonick saktade ner och jag kunde möta lastbåten (tyska båten Cellus på väg från Mönsterås till Varberg) på ett bättre ställe. Åskvädret svängde bort från Kalmar och gick rätt över sundet till Öland.

Vinden hade iallafall ökat lite till 7 m/s och det gick lite vågor. Eftersom det var trångt drog jag ner storfallet till sittbrunnen. Jag kunde då kontrollerat göra en 360-graderssväng och släppa ner storen när båten låg i vindögat.

Manövern gick bra och jag kunde gira in för motor i hamnbassängen. Fendrar och förtöjningslinor monterades under tiden autopiloten styrde båten, som gick på tomgång in i hamnen.

Satsade på att det skulle finnas någon ledig plats på den inre flytbryggan (med bommar). Och det fanns det. Ett par hjälpsamma personer från båten intill tog emot. Nu hade det ju gått bra ändå, men eftersom det är en stålkant på träbryggan var det lugnare att få hjälp.

Akterkapellet på plats

Eftersom jag ska ligga här till på lördag var det läge att sätta upp akterkapellet.

Nu ska här städas och fejas, tvättas, klippas (jag börjar bli långhårig) och handlas. För på fredag kväll (mycket sent) kommer Monica med Flixbussen från Nyköping.

Sen får vi 14 lata dagar på oss att segla upp till Oxelösund.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Med vinden till Kalmar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s