50 / 50

Ytterön – Kristianopel, 19 sjömil

Väl ute på öppet vatten hissade jag storen. Mest för stabilisering eftersom det går lite dyning och en del svallvågor kors och tvärs. Men ingen vind.

Jag lämnade natthamnen 07:30 och var framme i Kristianopel fyra timmar senare. Sträckan var 19 sjömil. Jag gick för motor hela vägen. Det började blåsa en bris från SW när jag var framme vid den prickade leden in till hamnen. Dvs tio minuter före hamnen.

Regnvädret rundade hamnen.

Jag fick hjälp att ta emot från en av de två båtar som låg i hamnen när jag kom. De hade Limhamn som hemmahamn men kom nu senast från Kalmar.

I ganska snabb takt fylldes hamnen av båtar. Två större båtar var fram och vände och fortsatte sedan söderut.

Båten längst till vänster på bilden kom in sist. Då blåste det 4-7 m/s. De hade lite jobbigt att få in båten till bryggan. Vi var fyra personer som hjälpe till med råd och dåd.

På frågan om var de kom ifrån, sa de att de kom från hemmahamnen och att detta var första dagen på seglingen. Och seglingen ska pågå i 365 dagar!

De erkände att de inte var så vana vid båten. De hade seglat för första gången förra sommaren. Och målet för seglingen är Santa Lucia i Karibiska öarna. En ö lika stor som som Bornholm. På andra sidan Atlanten alltså. Båten heter Monk II eller kanske Monkii. De deltar i ARC, en slags eskadersegling med över 200 båtar. Starten sker i Las Palmas 21 november 2021.

50 / 50

Jag har kollat. Det är 50 % utländska båtar i hamnen. 13 av 26. Mest tyskar. Men även ett par danska och franska båtar. Klockan 19 var hamnen proppfull. Sista båten körde båten i lerbotten. De fick gasa en del de sista metrarna. Jag roade mig med att kolla vattenstånd och prognos för närmsta mätstation (Kalmar). Just nu är vattenståndet +23 cm. I morgon bitti klockan 9 är prognosen +20 cm. De behöver alltså gasa ännu mer för att komma ur hamnen…

Utsikt från sittbrunnen.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “50 / 50”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s