Till en naturhamn och U137

Senoren (boj) – Hästholmen/Ytterön (ankare)

Borde vara enkelriktat!

När jag släppt bojen vid Senoren gällde det att hålla sig i rännan. De som har seglat in till Nyköping vet vad det handlar om! Ibland var djupet utanför rännan bara en meter. Och bara en prick. Det finns tavlor – ensmärken – att följa.

Nu var det fjärde gången jag seglade här, så det var ganska lugnt.

Skärgården här kring Karlskrona är väldigt grund. Stora områden har ett djup på < 3 meter. På Sjöfartsverkets sjökort är det alltså blått, vilket betyder djup mellan 0 och 3 meter. Om Hydrographica skulle göra en insats här skulle en ofantlig skärgårdsmiljö öppna sig för fritidsbåtarna.

Prickad linje = Det spår jag skapade när jag letade mig in till platsen jag ligger.

I hamnbeskrivningen står det att det går att komma till denna vik ”norrifrån”. Exakt var står det inget om.

Titta på bilden från plottern ovan. Förstora gärna bilden. All vägledning man får är att det finns en undervattensten på ett ställe, en synlig sten på ett annat ställe samt att det är 2,7 meter djupt på en plats.

Dessutom står det M. Det är den engelska förkortningen för lera eller mudder. Bra i.o.f. eftersom man då kanske stannar mjukt om man går på grund…

På bilden ser man hur jag körde in. Det röda märket med en segelbåt betyder att det är en lämplig plats att ankra på svaj. I texten stod det att det är möjligt att lägga till med fören i land. Var, och om det gällde även segelbåtar framgick inte. Den röd-gröna triangeln är båtens placering.

Jag testade att gå längre in i viken, men det grundade upp, så jag fick backa ut.

Närbild på ankarrullen. Titta noga så ser du att jag har 30 meter lina ute.
Lång lina i natt.

Man bör lägga ut 3 – 4 gånger djupet när man ankrar. Här är det 2 meter djupt så 10 meter hade räckt. Nu lade jag ut ankaret så långt ut för att dels få jättebra fäste dels för att platsen ankaret ligger på skulle funka för svajankring – om så skulle behövas.

Kil spikad i en skreva.

I natt har jag lagt ut båten 1,5 meter från land. Främst för om det skulle komma svall från båtar. Hammaren ligger redo för att slå bort kilen.

Akterspring till en sten .

Jag har lagt en lina från sidan av båten till en sten på land. Skulle det börja blåsa hårt från NW så ska den linan hålla båten på plats.

Alla linor har båda ändar i båten. Skulle det bli ett så tufft läge att jag inte kan gå iland kan jag bara dra hem linorna. Då får kilarna offras…

Svårt att tro att det blåser 11 m/s när bilden togs!

U137 – Whiskey on the rocks

I andra änden av den ö jag ligger vid finns ett litet skär som heter Torhamnaskär. 2 sjömil härifrån.

Känd plats från radio och TV!

Den 27 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U137 in i det militära skyddsområdet utanför Karlskrona. Ubåten, som hade ett djupgående på 4,6 meter, gick på grund klockan 20:00, dvs i mörker.

Kaptens förklaring var att radiopejlen, gyrokompassen, Deccasystemet (navigationssystemet) samt ekolodet var delvis ur funktion. Det var all navigationsutrustning som fanns ombord (påstod den politruk som fanns med på de förhör som hölls).

Befälet på ubåten hävdade att man navigerar fel och att man trodde att man befann sig utanför Polens kust (90 sjömil bort!).

Det var ju en jäkla otur att de då råkade pricka den ”hemliga” farled in i svenska skärgården, som dessutom är minerad!

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s