Tillbaka efter 44 år

År 1975 lade jag och kompisen Lasse S till vid berget i Rödhamn. Vi kastade i stockankaret på 8 kg och Seacat:en låg säkert, även när vinden vred till väst mitt i natten och ökade. Men när tre större segelbåtar tappade ankarfästet och började luta sig mot oss, då släppte även vårt ankare. Alla fyra fick hala sig ut på fjärden och lägga sig på svaj.

På den tiden fanns det ingen brygga, hamnvakt, sopstation, kiosk eller bastu. Men det fanns en fiskare som sålde alldeles färska flundrefileer. Och det fanns en TC på toppen av ön med utsikt över Ålands hav.

Numera är Rödhamn Ålands Segelsällskaps uthamn. De har fixat bryggor, moderna TC, vatten, sopstation och ett litet fik.

Fiket

Hamnbeskrivning

Farleden till Åbo, där de stora färjorna går, passerar alldeles utanför Rödhamn.

Dagens segling från Mariehamn gick bra i ganska frisk vind. Vi tävlade med en tysk båt, som hade revat. Några krysslag blev det på vägen. Solen skiner och det är ganska varmt. En liten bit var det öppet ut mot havet – där fick känna lite på den dyning som väntar i morgon.

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s