Kappsegling i Mariehamn

Efter att Christer och jag gjort ett studiebesök på Pommern åt vi god hemmagjord lunch. Därefter fria aktiviteter ( = rast & vila).

Det började blåsa ordentligt under eftermiddagen. Över 12 m/s i byarna inne i den ganska vindskyddade hamnen. Söderarm, 25 sjömil bort på andra sidan Ålandshav rapporterade 18 m/s. Då åker plötsligen en båt ut från hamnen och drar direkt upp seglen – fullt ställ. Ytterligare 7-8 båtar ansluter och vi förstår att det är dax för båtklubbens måndagskappsegling. Det är häftigt att se kappsegling i frisk vind med burkande gastar. Många år sedan man själv ägnade sig åt dylikt. Senast var det väl SM i Rival. Undrar vilket år det var? Och plats? (Christer S minns säkert!).

Etapp 10

Nu har en plan för de närmaste dagarna utarbetats;

Tisdag

Vi tar oss till Rödhamn, ca 10 sjömil söder om Mariehamn. Det ska blåsa rätt mycket, men hamnen är bra skyddad för hamnar vid vindar mellan syd och väst.

Onsdag

Vinden avtar något men ligger kvar mellan SV och V. Planen var att vi skulle ta oss över Ålandshav i farleden norr om Söderarm. Plan B, som ser mest trolig ut just nu, är att vi istället tar oss till Arholma. Vinden får avgöra vilket det blir. Distansen är ca 32 sjömil, så det tar några timmar.

Torsdag

Om vi på onsdagen landat på Arholma blir dagens etapp en kort sådan på 8 sjömil till Fejan.

Fredag

På fredag är planen att vi tar oss till Norrtälje. Räknat från Fejan är distansen 15 sjömil. Enligt prognosen är det svaga vindar den dagen, så det kommer att ta större delen av dagen.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

6 reaktioner till “Kappsegling i Mariehamn”

 1. Hej !
  Blev nervös bara jag såg Filmen !
  Haha
  Skönt å läsa att ni har köpt snacks till kommande över Segling när den nu blir.
  Å forts.. att tare lugnt !
  Syrran

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s