Blekinge skärgård – nu kommer vi!

I dag startar jag och Christer etapp 10 och 11 som ska ta oss till Västervik. På vägen stannar vi till i Kalmar, där Monica hoppar på igen.

Karlshamn är en trevlig stad som kan rekommenderas för den som inte varit här förut. Visste du t.ex. att här finns en av Sveriges tre avmagnetiseringsstationer? Det är en anläggning som invigdes 1946 och som fortfarande används. I dag kördes en av flottans fartyg genom anläggningen flera gånger. (Antalet gånger är en militär hemlighet jag inte kan avslöja!).

Avmagnetiseringen gjordes under kriget på alla fartyg. Numera är det bara krigsfartygen som regelbundet avmagnetiseras.

Syftet med proceduren är att göra fartyget ”omagnetiskt” och att det därmed inte utlöser magnetminor. Det fanns väldigt mycket sådana minor utlagda under kriget.

Säkerhetsselen

De här dagarna jag har seglat själv på öppet hav har jag varit noga med att använda säkerhetssele. För att kunna ta sig upp på däck har jag därför ett band utlagt, som jag kan haka i från sittbrunnen.

Lovande väderprognoser

Christer kommer med tåget vid lunchtid, så vi kommer nog iväg vid 13:30-tiden. Vinden kommer att ligga på syd med en styrka på 6-10 m-s. Strålande sol. Precis vad vi vill ha!

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Blekinge skärgård – nu kommer vi!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s