Stopover Ystad

Nu får PerMonick ligga här ett par dagar under hamnkaptenens överinseende. Gasten Mia skjutsar mig och Monica till Nyköping. På fredag blir det tåget tillbaka för mig och M och på lördag åker seglen upp.

Dyningen rullar in vid Smygehamn.

Tyvärr är det svårt att fota höga vågor så det syns på bild. Men vi kan intyga att det gick vågor. Våghöjd mäts från dal till topp, och vi uppskattade den till ca 2 meter.

Där vi låg i hamnen visade vindmätaren 9 m/s. Det har blåst sedan i går kväll. Vi hade tagit in rev 2 i storseglet. Genuan rullade vi bara ut 1/3:dje del av. Väl ute på havet var vindstyrkan mellan 8 och 10. Vi behövde inte skota in seglen till max, utan hade lite lätta skot. Vi gjorde lätt 5-6 knop utan att kränga nämnvärt.

Efter ett par timmar kom ett åskoväder över oss. En riktig knall från ett nedslag en kilometer bort gjorde att vi flyttade oss från akterstaget.

Vinden avtog och vred emot, för att en kvart senare öka till drygt 13 m/s – vridande åt ”vårt håll””. Då gick det fort. Loggen hoppade upp till 7 knop i den gropiga sjön. Det gick nu korsvis dyning.

Båten hade hittills gått väldigt torrt, bara med spray över fördäck och sprayhood. Men plötsligen kom en annorlunda våg som hällde in ”ett badkar” över oss i sittbrunnen. Men vattnet var varmt!

Skepparen kan inte annat än lovorda besättningen, dels för dagens väl genomförda etapp i fyra timmar, dels för hela seglingen från Malmö. Det gjorde ni bra!{Foto: Mia}

Mia, skepparen och Monica

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

3 reaktioner till “Stopover Ystad”

 1. Härligt att följa seglingen ⛵️(när jag sent om sider började med det 😄) och vilka fantastiska bilder du tar🔝! Ann

  Gillad av 1 person

 2. Natt läsning ! 🌒
  Tyckte det me Åskan lät jäkligt otäck !
  Å Filmen gjorde mig nästan lite Sjösjuk hehe 🙁
  Men fortsätter följa er 😀
  / Nilla

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s