Lilla Edet

Inte hade vi nån nytta av att gå upp extra tidigt inte! Skepparen hade drabbats av tillfällig minnesförlust (alternativt: sinnesförvirring) och glömde bort att slussning för fritidsbåtar inte startar förrän kl 09:00. Inte blev det bättre av att slussvakten inväntade två ambulanser under utryckning. Fast när de susade över bron framstod vårt tidproblematik som en futilitet.

Slussarna i Trollhättan är imponerande höga. Vi hade hört av andra kanalfarare att det var praktiskt att lägga båten vid nån av stegarna – underlättar att ha nåt att hålla fast i under slussningen. Ett tips är att lägga sig på BB-sidan vid nedåtslussning. Där är det en slät stenvägg (till skillnad mot andra sidan där det är en mycket knölig begssida att förhålla sig till.

Sen gäller det bara att hålla sig i farleden. När vi åkte märkte man inte av strömmen. Kanske gick den djupare, eftersom vi hade en rivig motvind på 7m/s.

Gästhamnen i Lilla Edet är ingen gästhamn, utan en övernattningsplats. D v s det finns varken toa, el, dusch eller vatten. Jo, vatten fanns ur en kran vid sidan av hamnen. Men den halvmeterlånga slangen räckte inte för att kunna fylla tanken.

Efterhand fylldes den lilla hamnen med båtar och det blev rätt ”hemtrevligt”.

Gamla slussen och kraftverket

Till vänster om Monica skymtar rester av gamla slussen

Sveriges äldsta sluss togs i bruk år 1607, efter förslag av Johan III, och här finns den. När den var klar kunde man ta sig ända till Trollhättan med båt!

Turbinhjul som varit i tjänst i 60 år. Tvillingen till denna är fortfarande i tjänst. ”Museeföremålet” är faktiskt reservdel till turbinen!

När Alfon hade jobbat i 40 år på Vattenfall skapade man en särskild minnesplats, som avtackning. Men vem vill väl ha en plats uppkallad efter sig…

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Lilla Edet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s