Till Spiken bye bike

I morse vaknade vi till ett stilla regn plus lite åskmuller

Men regnet avtog snabbt och solen tittade fram.

Vi tog en guidad tur på Läckö Slott. Slottet var alltså sommarstuga till släkten De la Gardie 1615–1681. Typ 300 rum. Ca 300 var anställda när man använde ”stugan” och ca 20 för vinterunderhållet. Det var prästerskapet som hade lagt grunden till slottet år 1298 (fast då som en borg för att bl.a. skydda pilgrimer på väg till Trondheim). Skidåkaren Vasa tog slottet från kyrkan och förlänade den år 1615 till De la Gardie. Staten återtog egendomen 1681 (utan att lämna någon ersättning för de om- och tillbyggnader som gjorts – å andra sidan slapp ju Gardie reavinstskatten! ). Staten förlänade slottet ytterligare några gånger, men äger det numera med Statens Fastighetsverk som förvaltare.

Vår tänkta båttur till Spiken ställde vi in

Vi lät vi båten ligga i den tilltagande vinden (14 m/s vid Pålgrunden i Vänern). Vi hyrde cyklar och tog oss de 3 kilometrarna till Spiken. Där blåste det friskt rätt in i viken och gästplatserna var lätträknade.

Cyklist

Veteranbilsträff

Tillbaka till Läckö Slott åkte vi rätt in i årets veteransbilsträff. Där har det gått åt en och annan arbetstimme förstår man…

Matchen

Nu är det snart dax för matchen med stort M. Man har ordnat med storbildsskärm på Naturrum!

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s