26 sjömil till (finska) Utö

Det regnade inte när vi vaknade, som SMHI lovat. Vi deppade inte för det, utan fixade frukost, packade kapellet, tog på vindtäta jackor, drog upp ankaret och seglade ut ur ankarviken.

Natten var lugn, bara ett falsklarm från ankarvakten störde. (Det var båten som klockan 02:00 flyttat sig 30 meter åt sidan pga ändrad vindriktning som triggade larmet.).

Halvvind är härlig vind!

Vindriktningen var perfekt för en slör ner till Finska Utö. Till en början blåste det 3-5 m/s och båten tuffade på i nästan plattvatten ( det var nästan frånlandsvind).

Våghöjden ökade successivt i takt med vindökningen. 7-9 m/s blev normalvärdet. Plötsligen ökade våghöjden markant. Vi hade kommit utanför skärmen av vågdämpande öar och skär – nu kom vågor som byggts upp ända från den svenska kusten. Även vinden ökade och låg konstant på 9-10 med några toppar över 11 m/s.

Båten gick torrt och fint, farten låg mellan 6 och 7 knop. När vi närmade oss Utö och farleden smalnade av rullade vi in halva genuan. Då blev det en lugnare färd.

För att komma in genom den smala rännan till hamnområdet var vi tvungna att gippa. De två båtar som gick före oss gjorde kovändningar. Vi hade nu rullat in genuan helt men hade bra fart på båten. I en liten vindsvacka (8 m/s) passade vi på att gippa. Det gick utan problem.

Det var nästan fullt i hamnen. Vi snodde en plats med boj ytterst på hotellbryggan. Det stod ”reserverat”, men båtgrannen trodde det var en gammal skylt…

Snittfarten från ankarplatsen till bryggplatsen blev 5,7 knop. Det kan vi inte klaga på!

Det blev en promenad på ön. Många gamla värn, skyddsrum och kanontorn hittar man på Utö och öarna omkring. Nu är det lotsarna som har verksamhet på ön. Två lotsbåtar stationerade på ön.

Vi tittade på helikopterplattan på ön. Det var bland annat hit man flög upphittade från havererade Estonia den 28 september 1994. 852 personer omkom i olyckan. 137 överlevde mycket tack vare helikoptrarna. Totalt deltog 26 helikoptrar i räddningsarbetet. Stundtals var det kö till Utö landningsplats av helikoptrar som skulle lasta av och/eller fylla på bränsle.

Vraket efter Estonia ligger 22 sjömil SSV om Utö.

Nu har vi beställt nybakad limpa till klockan 8 i morgon – levereras till bryggan!

Nu har vi

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “26 sjömil till (finska) Utö”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s