Slussa i Göta Kanal – olika säsonger, båtplacering mm

Under högsäsong, 15 juni till 11 augusti år 2021, kör man in i slussen med de båtar som råkar komma samtidigt. Det kan bli kö pga att det är många båtar och/ eller att det är båtar på väg åt andra hållet..

Man får stanna upp till fem nätter i kanalens gästhamnar. Går att stanna längre mot tilläggsavgift.

När vi sommaren 2018 åkte hela Göta Kanal under högsäsong tog det 12 dagar. Då hade vi stannat en extra natt i Motala och gjort en avstickare till Vadstena en natt. Vi åkte veckan före och efter midsommar och slapp köer.

Under försäsong och eftersäsong måste man göra en beställning. Avfärd från Mem, respektive Sjötorp, sker vissa bestämda dagar. Man får efter bokning en Färdplan. Där hittar man vid vilka klockslag man startar varje dag och ungefär när man tar natthamn. Man åker ”i konvoj” under de fem dagar färden tar. Det blir alltså ganska intensiva och långa dagar. Lunchpaus bestäms gemensamt mellan båtarna och den slussvakten som följer med under dagen.

Gästhamnarnas servicehus har mycket bra standard. Nästintill hotellnivå skulle jag säga. Man får två inpasseringskort till servicehusen som man behåller under hela kanalfärden.

Slussvakten bestämmer var i slussen man ska ligga. Vanligtvis ligger större båt framför mindre men segelbåt ligger före motorbåt. Det är lugnare att ligga som 2:a i slussen eftersom vattnet forsar in ”i framkant” av slussen. Att segelbåtar placeras först beror på att man där kan wincha fram båten.

I sommar är slussningen Corona-anpassad, så det är max fyra båtar i varje slussning. Vi får alltså nån nytta av pandemin, trots allt…

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s