Hamnat på Krogen

Dragets kanal

En rejäl tut i luren, och vägen var fri att passera genom kanalen.

På 1200-talet var vatten-nivån 3 meter högre än i dag. Då var det en alternativ inte led i Kung Valdemars segelled. På Gustav III:s tid (1746-1792) fick fartygen dras genom leran med oxar, eftersom det hade grundat upp så mycket. I mitten av 1800-talet var djupet bara 0,3 meter. Då sprängdes sundet och muddrades på initiativ av Nynäs Gård. Djupet blev då 2,5 meter. Under 1900-talet sprängdes, rätades och muddrades kanalen återigen. Denna gång av Marinen som ville att motortorpedbåtar skulle kunna ta denna genväg. På 80-talet muddrades kanalen på initiativ av Nynäshamns Segelsällskap och med finansiell hjälp av Skärgårds-stiftelsen. Något djup finns numera inte angivet i Sjöfartsverkets sjökort. Men i häftet Genvägar i Stockholms skärgård [Hydrographica AB] anges djupet till 2 meter vid medelvattenstånd (år 2011). Nu var vattenståndet +10 cm, så jag hade nog en halvmeter tillgodo.

Det var stiltje hela vägen, så motorn fick jobba.

Inget djup i sjökortet för den här ”hamnen”

Det här stället råkade jag och seglarkompisen Mats P hitta under en segling på slutet 70-talet/början 80-talet med Mascot (Maxi 68). Den gången var det ganska klart vatten och helt stilla, så vi vågade oss in i.

Söndagen den 3/8 2008 tog Monica och jag natthamn i den här grytan, enligt loggboken – så jag visste att PerMonick skulle flyta fritt.

I kanalen är det mest över 3 meter men inne i ”pölen” är det nog 2 meter, vid stränderna grundare. Mycket sjögräs numera, så ekolodet varnar konstant för grunt vatten…

Ska bli fint väder med svaga vindar i morgon. Dock motvind…

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

3 reaktioner till “Hamnat på Krogen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s