Bättre än plan

Hela den här seglingen planerades i februari. Då letade jag fram tänkbara natthamnar från Gräddö och upp till Örnsköldsvik samt på norra och östra Åland. Distanser räknades ut så det skulle bli ganska korta dagsetapper – med några undantag.

När det gäller Åland finns det numera mycket bra beskrivningar över både naturhamnar och gästhamnar. Väl i klass med de handböcker som finns längs hela svenska kusten från Norrtälje till Strömstad.

Men kusten norr om Öregrund och Högakusten-området är lite sämre dokumenterad. Jag hittade en årsbok från SXK från 2003 samt en reklambroschyr över Jungfrukusten 2019 med bra info. Årsbokens uppgifter stämde inte alltid – ibland hade gästhamnen dekat ner sig men för det mesta hade de ryckt upp sig. Broschyren var uppdaterad men de nautiska detaljerna – om hur man skulle ta sig in i hamnen – lyste med sin frånvaro.

Tack vare planen har vi kunnat vara flexibla och hitta alternativ som passat bättre.

Vi håller tidplanen så bra att vi nu ligger en dag före! Den extra dagen lyckades vi ”vinna” för en dryg vecka sedan. Då seglade vi betydligt mycket längre än planerat. Den dagen blir bra att ha i Mariehamn (dit vi kommer redan i morgon) eftersom listan på saker som ska göras är ganska lång. Det är en lugn och fin vik vi ligger i. Vår nuvarande position.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Bättre än plan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s