Mest gennaker i dag

Sjörök i Hangö

När vi vaknade var det fuktigt och kallt. Sjöröken låg tät över öarna och det var helt stilla i hamnen.

Vi har hittat spår efter minst en spindel ombord!

Vi tog det lugnt på morgonen, passade på att duscha medan hamnen sov. Efter frukost började dimman lätta och vi började förbereda för avfärd.

Vinden var ovanligt nog sydlig. Det blåste som mest 5 m/s. Så snart vi kommit ut ur hamnområdet kunde vi hissa seglen och sträcka ut och runt Hangös sydligaste udde.

Det var många båtar ute i dag. Eftersom vi gick för babords bog hela dagen var det ett fasligt spanande efter mötande segelbåtar (bakom gennakern!). Skulle säga att det i dag, och de senaste två dagarna, har varit lika mycket båtar som det var på ”E4:an” i östergötlands skärgård en solig dag i juli före pandemin.

Väl runt udden hade vi halvvind i över 10 sjömil framför oss. Vi bytte till gennakern så det blev full fart framåt.

Utifrån de yttersta skären hörde vi sälar hoa i säkert en halvtimme. Men vi såg dem inte.

När vi passerar inre delen av Hangö västra fjärd (Bolaxfjärden) vred farleden mot sydväst och vi fick till slut rulla in gennakern och rulla ut genuan. Vi hade bra gång på båten. En sträcka på 4-5 sjömil lyckades vi hålla ett par större seglare bakom oss och t.o.m. öka avståndet. Men så var vi lite mer taktiska också, och passade på att tugga höjd när vinden vred med – vilket betalade sig när vinden en kvart senare vred emot. De var tvungna att slå båda två 🙂 .

Malte redo för morgondagens match!

Efter 22 sjömil kunde vi lägga till i den välbekanta gästhamnen i Kasnäs. Alla bojar innanför piren var upptagna och alla ”spiltaplatser” var upptagna. Men efter vårt besök den 6-7 juli visste vi att det fanns platser med sned bom – och se, när vi kom runt bryggnocken hittade vi en ledig plats.

Hamnkapten (en av ungdomarna) kom ut på bryggan, hjälpte till med linorna och hälsade oss välkomna. Snyggt!

Vi badade, i badhuset. Det är ett riktigt trevligt badhus med flera bassänger och bubbelpooler både inne och ute. Några hundra meter blev det iallafall.

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

4 reaktioner till “Mest gennaker i dag”

 1. Härlig segling. Båtspindlar ska man vara rädd om. Att vars elak mot dem kan bringa otur för skeppet och besättningen.

  Gilla

 2. Härlig segling. Båtspindlar ska man vara rädd om. Att vara elak mot dem kan bringa otur för skeppet och besättningen.

  Gillad av 1 person

  1. Det fick vi lära oss av hamnkaptenen i Kristianopel. Det var han som pekade med hela handen, när han tilldelade hamnbojar!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s