Kort färd till Suomenlinna

Ett eldorado för en båtägare.

Vi började dagen i gästhamnen på Helsingfors Segelklubb med att försöka hitta bränsle till spritköket.

Det är fullt med båtrelaterade butiker i det här området. Tre välsorterade båttillbehörsbutiker, en Volvopenta-butik, ett segelloft (NorthSail), en båtförsäljningsfirma, ett båtvarv, en klädshop med båtkläder.

Vi var inne i alla tre båttillbehörsbutiker. En var mycket välsorterad och hade ”allt”. Ingen av butikerna hade Tenol, Origonol, eller motsvarande. Är tiden med spritkök i båt över, undrar man!

Nu har vi ett lager i båten, så vi klarar oss några veckor…

Kolla bilden riktigt noga! För ovanlighetens skull är vi inte minsta segelbåten i hamnen. Denna gång hela två stycken som är mindre.

Det var bara tre sjömil till Sveaborg (finskt namn Suomenlinna [Finlands borg]).

Det blåste 7-10 m/s, men hamnen är välskyddad och dessutom försedd med 2-båtars-bommar (eller spiltor som man säger här). Så det var inga problem att lägga till.

Vi har inte sett någon svensk båt på flera dagar. I hamnen är det bara finska båtar + vi.

Sveaborg började byggas 1748 som en del i det svenska försvaret. 1788 är fästningen bas för flottan kriget mot Ryssland. 1808, under Finska kriget, kapitulerar Sveaborg och fästningen förblir rysk marinbas i 110 år. Under Krimkriget 1855 bombarderas fästningen av den engelsk-franska flottan och det blir stora skador på anläggningarna. Andra världskriget börjar 1939 och Finland förlägger kustartilleriet samt en luftvärns- och ubåtsbas till fästningen. Nu är fästningen upptagen på UNESCOs världsarvslista och en av Finlands populäraste turistmål med 1 miljon besökare årligen.

Det är en enorm anläggning som är svår att överblicka bara genom att promenera omkring. En reliefmodell som sitter på en vägg i en av butikerna visar hela omfattningen. Befästningen är utplacerad på 5-6 näraliggande öar.

Vid 17-18-tiden varje dag kör Silja och Vikingbåtarna förbi på väg till Stockholm.

Viking Line passerar bakom akterspegeln på en finsk ubåt – numera museum.

Det har varit fint väder i dag, men blåsigt.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s