Till/ Hamn nr 403 – Porkala Marina

Återigen blåste det alldeles för lite för att segla vid start. Sjöbrisen kom ganska sent, vid 12:30, och då var farleden för trång och hamnen bara en timme bort.

Nästintill oumbärlig handbok vid segling i Ålands och Finlands skärgårdar.

I sjökortet finns små röda rutor med ett tresiffrigt nummer. Det betyder att det finns något slags hamn för fritidsbåtar på platsen. I boken Besökshamnar kan man leta upp den aktuella hamnen och läsa en ytterst koncentrerad beskrivning. Typ vilken service som erbjuds, bryggornas placering, djupet vid bryggorna, typ av förtöjning (boj, pålar, spilta (bommar), långsida eller ankare).

I början av dagens färd var det lite kyligt. Då de vindtäta tröjorna åkte på. Även i dag var det många båtar ute och åkte. Vi idkade ECO-driving, och tuffade på i 1600 varv = 4,5 knop. Alltså blev vi omkörda av ett koppel av större båtar.

Framme vid bryggan var det helt tomt på västra sidan. Vi fångade en boj och gjorde en elegant tilläggning. Synd att vi inte hade några åskådare!

Efter lite sen lunch gick vi en promenad. Det visade sig finnas ett friluftsområde bara 30 minuter bort. Där hittade vi en fin utsikt över det hav, som vi bara ett par timmar tidigare åkt båt över…

Tillbaka till hamnen hade vi fått flera båtgrannar. Närmare bestämt tio stycken.

Den näraliggande restaurangen hade även en bar, som vi testade. Vi hittade ett bord med stolar i solen vid en vägg – där hade vi kunnat stanna hela natten om inte baren stängt kl 19…

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Till/ Hamn nr 403 – Porkala Marina”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s