Bleke och lätt bris till Ekenäs

Ursäkta sent utskick

Vi hade ingen täckning på mobilerna under eftermiddagen och kvällen i går…

Dagens ”segling” startade i totalt bleke. Vi körde motor runt ”udden” på Hangö och förbi den södra hamnen.

Där hade kappseglingarna just startat. Vi lyckades passera precis mellan två startgrupper som kryssade sig ut mot havet i 2 m/s.

Nån timme senare vred vinden och ökade till 3 m/s. Då sträckte vi segel och kunde sträcka genom den bitvis smala och slingrande inte leden. Trots att vi seglade inomskärs såg vi hela tiden horisonten. Skärmen av öar är gles och det är låga skär och grynnor. En lätt dyning bröt mot grynnorna så det låg ett ständigt muller utifrån de yttersta skären.

Vi kom in i Ekenäs skärgård ungefär samtidigt med att det började regna lätt. Regnjackorna fick letas fram ur garderoben.

Väderprognosen för kvällen, natten och morgonen pratar om SV 4, N 2 och NV 2. Vi hittade en brygga på Rödjan med lä för de nordliga vindarna.

Rödjan är en gammal fiskegård som har en naturstig och är ett museum. Gården brukades fram till 60-talet och bostadshuset står kvar som det såg ut på den tiden.

Naturstigen bör promeneras motsols, för att man ska se ledens markeringar. Vi försökte oss på att gå medsols, missade en stig och kom rakt in i stickmyggornas högkvarter. Men till slut hittade vi tillbaka till båten.

Mot kvällen var vi fem båtar som hittat denna plats. Naturligtvis är vi enda svenska båt. Vi har inte sett någon svensk båt på flera dagar. Enda utländska båt i dag var en tysk seglare.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Bleke och lätt bris till Ekenäs”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s