Birka får man inte missa!

Bild från drönare, för drygt 1047 år sedan.

Det regnade då och då på morgonkvisten. Monica, som tröttnat på kaptens nödproviant, hängde på låset på Coop när de öppnade kl 0700.

Efter traditionell frukost – i dag var det nyponsopp-varianten – gjorde vi klart för avfärd. Redan kl 09:15 ringde vi upp slussvakten och kollade att de skulle öppna kl 09:30 – vilket han bekräftade.

Vinden svag och rakt på nosen. Vi fortsatte för motor ända till Birka. Efter två timmar gick vi in i den lite skvalpigt hamnen, där det redan låg ett tiotal båtar. Så snart vi lagt till drog de flesta väg – det visade sig vara en seglarskola som nu skulle hem.

Undertecknad gjorde det klassiska felet att inte få ankarlina i 90 graders vinkel i relation till bryggan. Så efter tilläggning fick vi flytta fören 5-6 meter åt sidan och sträcka ankarlina nån meter. När vinden några timmar senare vred, så vinden kom in på bb-sidan istället för sb-sidan, så låg båten fortfarande med lagom avstånd till bryggan. Vilken den alltså inte skulle ha gjort om vi fortsatt att ”ligga snett”.

Den guidade gruppen blickar ut över ”svarta jorden”.

Man får inte missa att följa med en guidad tur på Birka. Man lär sig alltid något nytt (som egentligen är väldigt gammalt). Vid dagens tur lärde vi oss att historien kan se olika ut beroende på om det är en historiker (som tolkar gamla skrifter) eller en arkeolog (som tolkar uppgrävda fynd) som berättar vad som hänt…

Vinden avtog under dagen och molnen försvann. Vi fick en fantastiskt lugn och fin kväll i gästhamnen. Ser ut att bli tre båtar som övernattar.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

3 reaktioner till “Birka får man inte missa!”

    1. Det är alla burkar med köttbullar, ravioli, köttsoppa mm som man ska ha som nödproviant hemma. Men som man får äta upp i båten på sommaren😃

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s