Slussa i Göta Kanal – Linor

År 2018 – den varma sommaren- gick vi hela Göta Kanal samt Göta Älv. Tidigare har jag slussat t.o.r. Mem – Karlsborg samt Mem – Norsholm.

På Göta Kanals hemsida och på Youtube hittar man mycket bra instruktioner och tips på hur man slussar.

Det här inlägget handlar om saker jag tycker är bra att tänka på när det gäller linorna. I morgon handlar det om fendrar.

Linorna

Lagom till en 8-metersbåt

Man använder två linor vid slussning. Vi har en 10-meterslina i aktern och en 20- meterslina i fören. Båten är 8,4 meter.

Fölande gäller vid slussning uppåt.

På en segelbåt lägger man med fördel linan genom ett block i fören och drar linan till en winch i sittbrunnen.

Man förbereder linorna inför slussningen genom att göra en ögla med ungefär en halvmeters diameter.

Den aktre förtöjningen lägger man vid en ring så rakt upp från båtens knap som möjligt. Öglan läggs över ringen och så fäller man ringen så linan låses.

Illustration: Göta Kanal AB

Akterförtöjning läggs fast i båten. Den rör man inte under slussningen uppåt. Glider aktern ut från slussväggen tar man hem på förtampen.

Linan i fören lägger man på en ring placerad ca 2 ringar framför båten.

När slussvakten öppnar så vattnet stiger i slussen winchar man hela tiden båten inåt och framåt. Man får vara vaksam så fören inte glider ut för långt – då finns risk att strömmen plötsligen trycker in fören med hård kraft i slussväggen. Håll alltså förtampen ganska tajt under slussningen.

Vid slussningen uppåt släpper man av gasten (gastarna) vid ingången till slussen. De tar linorna och följer med båten in i slussen. Man lägger först den aktre förtöjningen och därefter den förliga. Nu kan gasten ta en paus medan wincharen i sittbrunnen får slita!

Detta gäller vid nedåtslussning:

Vid slussning nedåt- som är mycket lugnare- fäster man änden av linan i båten och trär linan genom ringen underifrån och tillbaka ner i båten (om gasten är med i båten). Båda linorna till närmsta ring framför respektive bakom båten.

I den sista slussen i en slusstrappa är alla ombord när man slussar och man släpper bara efter på för och aktertamp vartefter båten sänker sig.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s