Anlänt till Karlskrona

Bara liten genua

Vi åkte motor nästan alla 29 M på dagens etapp mellan Karlshamn och Karlskrona. Första tredjedelen av sträckan gick mestadels inomskärs i en ganska smal och trixig inomskärsled. Vinden var rakt emot och pendlade mellan 8 och 10 m/s. När leden skulle göra en hästskoliknande kurva bort från närmsta väg lät vi GPS:n föreslå en genväg ut till utomskärsleden. Det kom fram en riktigt bra och säker färdväg mellan uppgrundningar och öar. Grund under 2 meter syntes tydligt tack vare gult sjögräs och en och annan brytande våg.

Väl utanför skärmen av öar och bränningar gick det en ganska lång och hög dyning från syd. Kombinationen med de tvära växande vågorna från den rådande vinden (ostlig) gjorde färden ganska guppig. Att ställa sig upp var som ett balansträningspass. Vi valde att fortsätta med motorn på ekonomifart (4,5 knop i motvinden).

Strax före klockan 12 lät vi mobilens GPS (Seapilot) räkna fram beräknad ankomst till Hasslöbron. Den beräkningen visade att vi skulle vara framme ca fem minuter efter 13. Bron öppnas varje hel timme efter anmälan via telefon.

Vi ökade varvtalet på motorn med ett par hundra RPM och farten ökade till ca 5 knop. Nu kalkylerades ankomsttiden till 12:55. När vi kom fram till de yttersta öarna och dyningen lugnade ner sig ökade motvinden (som mest till 11,4) så ankomsttiden låg kvar på fem i ett. Vi beställde broöppning och vi kom fram i tid.

Efter broöppningen vrider leden lite åt nord och vi testade att segla med bara en liten genua i den byiga vinden. 4 knop lyckades vi hålla med bara seglet.

14:30 lade vi till vid den fina gästbryggan. Efter incheckning och iordningställande av båten blev det en mini-sightseeing genom stan till Rosenbom – den äkta gubben som alltså står inne i kyrkan.

Tillbaka i båten började det ösregna. Regnet upphörde inte förrän vid halv åtta-tiden.

Morgondagens mål är inte bestämt ännu. Vädret får avgöra…

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Anlänt till Karlskrona”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s