Långt och snabbt – till Åhus

I dag seglade jag den längsta dagsetappen hittills under seglingsprojektet. Och dessutom snabbast. Distansen blev 54 sjömil.

Det tar ett tag innan allt är på plats. Filmsnutten är från en position 2 sjömil från Ystad gästhamn. GoPro-kameran hittade en egen vinkel!

Ljudet?? = Kameran sitter monterad på akterstaget. Det innebär att ljudet från masten (med vajrar och kablar) fortplantar sig in i mikrofonen…

Från Ystad till Sandhammaren gick det en lång gammal dyning som fått ny energi av en vind på 6-8 m/s.

Vinden ökade successivt och nådde sitt max i höjd med Kivik/Stenshuvud. Där blåste det 16 m/s i byarna. Stadigt låg vinden på 10-13 m/s. Det låg kvar en lång gammal dyning som följde med när jag rundade vid Sandhammaren. Nu mötte jag en dyning inifrån Hönöbukten. Och ovanpå detta de nybildade vågorna av den befintliga vinden. Det hela liknade tidvis en kastrull med kokande vatten. Båten gick fantastiskt bra. Stadigt över 5,5 knop, oftast över 7 knop och inte sällan 8 knop. Högsta fart som registrerades av gps:en var 9 knop, men det var i en surf i en hög dyning.

Det var en jättehärlig segling. Tyvärr gick det inte att filma när det gick som bäst – då gällde det bara att styra rätt och hålla i sig! Här en filmsnutt när det var ganska lugnt.

När man är i Åhus måste man äta glass! Kvällsmålet kom i andra hand…

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Långt och snabbt – till Åhus”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s