Gävlebukten

Det blev ingen kryss den 25 sjömil långa sträckan mellan fyren Björn och Gävle. Det blev motor!

När vi vaknade var det nästan helt stilla och den lilla vind som fanns var rakt emot. Vi tog frukost under gång, efter att vi viftat bort 1 miljon småmyggor som svärmade i sittbrunnen.

Antalet fritidsbåtar minskade radikalt när vi seglade norrut från Gräddö. När vi i går lämnade Öregrund glesnade det ännu mer. Över Gävlebukten siktade vi två seglare och noll motorbåtar.

På senare år har det gamla hamnområdet i Gävle omvandlats till bostadsområden. En ny modern hamn har byggts upp längre ut mot kusten.

På redden låg ett fartyg lastat med stommar till vindkraftverk och ett fartyg lastat med propellerblad till dito. I hamnen låg ett fartyg med fler stommar, redo att lastas av. Och på kajen låg mängder med blad till vindkraftverk. Det måste vara ett stort vindkraftsprojekt på gång här uppe!

När vi svängde upp i infartsleden till Gävle ökade plötsligen vinden till 7 m/s. Men den avtog ganska snabbt innan vi lade till mellan bommarna i den ganska nya gästhamnen.

Vi fick en bra plats mellan de finurligt vinklade bommarna. (Vinklade för att det är strömt i Gefleån).

Därmed är etapp 3 avslutad. Skepparen tackar Christer för gott samarbete under veckan. Kappseglingsjävulen sitter fast rotad i oss båda, visade det sig under den 8-timmarskryss vi genomförde häromdagen.

Publicerat av

Per J

65+årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Gävlebukten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s