Lite segelbåtshistorik

Jag har ju haft några båtar innan den nuvarande Maxi 84:an. Här kommer en liten historik…

Ekan med en uppklippt säck som segel.

Den använde jag under somrarna 1966 och 1967 (11-12 års ålder alltså). Det gick såklart inte att kryssa med ekan, så jag lärde mig snabbt att ro utan att ”peta ner månen”. Sydlig vind var bäst. Då kunde man fånga små vindilar nedanför berget vid sommarstugan vid Vivesta och åka lite fram och tillbaka. Men snart fångades man upp av vinden och fick segla med vinden över Stjärnholmsviken – och ro 0,5 km tillbaka.

År 1968 fick jag min första ”riktiga” segelbåt. Moth-jollen. En centerbordsbåt av marinplywood. Jag hade båten i tre år. En enda gång kantrade jag med båten – det blåste friskt. Men jag lyckades väga upp båten genom att ställa mig på centerbordet , som jag lärt mig på OXSS seglarskola. Och det var ju bra eftersom det inte fanns några vattentäta skott eller andra flytmedel i båten.

Efter Moth-jollen blev det en betydligt stabilare segeljolle; Trissjollen. Anskaffades år 1971 och såldes på våren 1973.

Med Trissjollen kunde färderna utsträckas över hela Stjärnholmsviken och över Örsbaken. Goda vännen Mats W var med på den längsta turen som gick till Trosa t.o.r. Övernattning (2 nätter) i medhavt tält.

År 1973 fick jag så den första beboliga båten. En Seacat. Längd 6,35, bredd 1,95, djup 1,1, deplacement 0,9 ton varav 0,3 ton i kölen.

En kul sak är att denna båt var ritad av Pelle Pettersson, d v s samma konstruktör som konstruerade Maxi-båtarna.

Med Seacat’en blev det många och långa seglingar. Till Västervik med mor, far och syster (år 1973), till Åland med kompisen Lasse S (år 1975).

Med Seacat:en började jag segla 24-timmars med start våren 1975. Sista 24-timmars med båten blev samma höst, eftersom båten såldes senare under hösten. Totalt blev det 116 distans med Seacat’en på 24-timmars.

Efter en sommar utan båt (då jag seglade med Bengt Stenquist som navigatör till Visby i maj), levererades den nya Maxi 68:an i oktober 1976.

Med den båten har jag utforskat ostkusten, från Norrtälje till Kalmar flera gånger om.

Maxi 68:an låg till försäljning hos Båt & Motor i Oxelösund hela säsongen 2004. De gjorde dock inte många knop i sina försäljningsansträngningar, så jag sålde den själv i januari 2005.

Maxi 84:an köpte jag i januari 2004 i Karlshamn och seglade hem den tillsammans med Monica i mitten av maj.

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

3 reaktioner till “Lite segelbåtshistorik”

  1. Ha, ha! Minns seglatsen i Triss-jollen som igår. I mitt minne blåste det hårt och jag var djupt imponerad av dig, käre kusin. Men kan det verkligen ha varit så hård vind därinne i viken som jag tror eller seglade vi längre ut? Ann

    Gillad av 1 person

    1. Jag minns att vi var genomvåta när vi kom iland. Så det blåste nog skapligt hård ostlig vind – då går det höga vågor i Stjärnholmsviken⛵️🤓

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s