Uppdatering av sjökort

Numera använder jag till 99 % gps:en eller sjökortsappen i mobilen för navigering.

Sjökorten i appen uppdateras kontinuerligt , via ett abonnemang.

Gps:en jag använder är en Garmin echoMAP Chirp 72sv. Det är en modern gps, fast med knappar. Den inköptes för ett år sedan tillsammans med ett digitalt sjökort. Täckningsområdet är norra Europa – det blev inte dyrare än att köpa de olika delområdena över Sverige, Danmark och Finland.

Den lilla pricken uppe till höger är det nedan omtalade micro-SD-kortet.

I köpet av sjökortet ingick en fri uppdatering, inom ett år från att kortet började användas (maj 2018).

Nu var det alltså dax att göra uppdateringen!

Av Nyköpings varv fick jag lära mig att först kolla vilken version jag har och att jämföra mot vad aktuell version är. Versionsnumret hittar man efter lite letande bland menyerna – på en startad gps. Alltså fick jag börja med att klättra upp i båten och starta gps:en.

Att hitta aktuellt versionsnummer via Garmins hemsida var däremot omöjligt. Efter mycket letande hittade jag däremot telefonnumret till supporten (031-7940000).

Innan jag ringde hade jag loggat in på Garmin Express, på en PC, som är programmet för uppdatering av programvarorna. Där hade jag även registrerat in gps:en (tillsammans med förra båt-gps:en och min bil-gps).

Efter 20 minuters väntan svarade en trevlig göteborgare. Som tur vad hade jag noterat vilken mejladress jag använder för inloggning på Express, för han kunde via denna se att jag var kund och vilken (vilka) gps jag har.

Göteborgaren noterade att mitt sjökort inte fanns registrerat men skickade ett par instruktioner på hur det går till. Han upplyste om att det skett en uppdatering (den 22 februari 2019), till version 2019.0, som nu går att läsa in.

För registrering krävs att PC:n kan läsa Micro-SD-kort, eller att man har en läsare (adapter) för dito. En sån fick jag köpa (250 kr). Samtidigt köpte jag ett nytt Micro-SD-kort som hade lite större minneskapacitet (290kr).

Instruktionen började med att instruera hur jag skulle ta bort en xml-fil för att kunna göra uppdateringen.

Jag tog ur SD-kortet ur gps:en och monterade det på PC:n via adaptern. I utforskaren raderade jag XML-filen.

Innan jag kommer till uppdateringsläget upplyser programmet om att SD-kortet inte får vara större än 32GB. Mmm… Jag mejlar supporten och frågar om det gamla kortet ska användas eller om det ska vara ett nytt. Svaret är att det gamla SD-kortet ska användas -om det inte är för litet (det var det), i så fall får man skaffa ett nytt 32GB-kort. Det gjorde jag (160kr).

Inläsningen av sjökortet gick bra. Fast det tog ca 8 timmar.

När inläsningen var klar öppnades ett meddelande om att jag kan göra en garanti-uppdatering igen, senast 2020-03-11!

En tur ut till båten för att testa att uppdateringen fungerar.

Det funkade!

Nu är det bara att invänta våren!

Publicerat av

Per J

66-årig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar på heltid.

En tanke på “Uppdatering av sjökort”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s