Segling till Sverige đŸ‡žđŸ‡Ș

Nybakade frallor levererades till bÄten strax före 9. VÀderrapport ingÄr i priset!

Det var helt stilla pÄ havet nÀr vi vaknade. .

Strax efter 9 (finsk tid) lÀmnade vi trevliga Rödhamn. Det blÄste 0-2 m/s, sÄ vi började med motorn.

Eftersom vinden senare pĂ„ dagen skulle vrida frĂ„n syd till sydvĂ€st valde vi att hĂ„lla sĂ„ lĂ„ngt sydvart det gick nĂ€r vi lĂ€mnade kusten. En annan anledning till att göra en svĂ€ng Ă„t syd vid överfarten Ă€r att man dĂ„ ligger utanför det strĂ„k som Åbo-fĂ€rjorna anvĂ€nder. Det rĂ€cker att behöva hĂ„lla koll pĂ„ den nord- respektive sydgĂ„ende trafiken av lastfartyg som stĂ€var fram i mellan 10 och 15 knop.

Vi gick stadigt i 3,5 knop för segel över Ålands hav. (Ser du sjöodjuret som nĂ€stan högg tag i bĂ„ten vid filmens slut ?!! 🐋)

Vi hade dragit upp storen ganska direkt nÀr vi lÀmnade Rödhamn. Det dÀmpade rullningarna frÄn de ganska lugna dyningarna samt ökade farten med ett par tiondels knop.

Efter en dryg timme började vinden ligga pĂ„ 3 m/s eller mer. DĂ„ stoppade vi Volvopentan och rullade ut genuan. Vi gick en sydligare kurs Ă€r ”rakt över” och kunde Ă€ndĂ„ gĂ„ med lite slack i skoten.

Vinden var förvÄnansvÀrt stabil i bÄde riktning och styrka.

En av Åbo-fĂ€rjorna mötte vi med en sjömils avstĂ„nd. LastbĂ„ten Elena L, norrgĂ„ende, (95 meter, 4900 ton deadwight) korsade vĂ„r kurs med 1,2 sjömils marginal.

FrĂ„n andra hĂ„llet kom oljetankern Anette Essberger. En Portugis som gick frĂ„n finska Rauma pĂ„ vĂ€g till Stenungsund, 126 meter lĂ„ng och deadweight 11.340 ton. Hon gick i 10 knop och var tvungen att vĂ€ja styrbord för en ÅlandsbĂ„t. Det var bra för det ökade marginalen till oss till betryggande 1,5 sjömil vid passagen.

Vinden ökade och vÄr fart med den. Vi började krÀnga nÀr vinden ökade till mellan 6-7 m/s och farten ökade till över 6 knop.

Nya restaurangen togs i bruk midsommaren 2019.

VĂ€l framme pĂ„ Fejan kunde vi konstaterade att vi blivit bortskĂ€mda med de (ofta med EU-pengar) nyrenoverade serviceanlĂ€ggningarna i Finland och pĂ„ Åland. HĂ€r pĂ„ Fejan ramlade standarden tillbaka till 70-talet, typ. TrĂ„kigt


Publicerat av

Per J

65+Ärig ekonom som numera seglar, cyklar eller skidar pÄ heltid.

2 reaktioner till “Segling till Sverige đŸ‡žđŸ‡Ș”

  1. Kollat film x 4 men nÄtt sjöodj..??
    Tycker samt..att det Ă€r skitlĂ€sk..att glo sĂ„..ner mot vtn..man vet aldrig !! DĂ€rf..tyckte jag att jag va duktig att jag kollade Film x flera !! â›”ïžđŸłđŸŠ•đŸŠ
    /Syrr…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s